hybridi-monipilvistrategia

Paavo Häkkinen
IBM, hybrid cloud sales

 

IBM:llä huomattiin nopeasti, ettei pelkkään julkipilveen perustuva it-arkkitehtuuri ole vaihtoehto varsinkaan suuremmille yrityksille ja organisaatioille. Hybridipilvimallit ovat todellisuutta valtaosassa yrityksiä datamassojen ja käytettävien sovellusten määrän kasvaessa. 

Suuremmissa yrityksissä käytetään jopa satoja sovelluksia. Legacy-tietojärjestelmiä, kuten toiminnanohjausta, ajetaan tyypillisesti on-premise tai yksityisestä pilvestä. Julkipilvestä hankitaan viestintäratkaisuja, crm-ratkaisuja sekä kapasiteettia esimerkiksi tuotekehitykseen.  

Olen nähnyt tilanteita, joissa työkuormia halutaan tuoda julkipilvestä takaisin omaan datacenteriin. Haasteita on ilmennyt integroitavuudessa ja hallittavuudessa. Liian pitkät vasteajat ja kuviteltua suuremmat kustannukset ovat myös yllättäneet. Miksi viedä julkipilveen sovellus, joka ei oikeasti toimi siellä liiketoimintaa palvelevalla tavalla? 

Kasvussa ovat myös hybridit monipilviarkkitehtuurit, jotka koostuvat on-premisen ja yksityisen pilven lisäksi myös useammasta julkipilvestä.     

Cloud Pak:it ratkaisevat monia haasteita

Pilveä voi ja usein todellakin kannattaa laajentaa omaan datacenteriin. 

Avoimen lähdekoodin Red Hat OpenShift – konttialustalle rakennetut IBM Cloud Pak -ohjelmistot vievät hybridin filosofian yhä pidemmälle, eli nimenomaan kohti hybridiä monipilveä. Cloud Pak:ien avulla voit ajaa sovelluksiasi kätevästi missä vain.     

Cloud Pak:it tuovat työkaluja kapasiteetin hallintaan, ja niiden avulla voit siirtää sovelluksiasi nopeammin ja turvallisemmin konttien kautta mihin tahansa pilveen. Cloud Pak:it sisältävät työkaluja mikropalveluiden kehittämiseen sekä konttien hallintaan ja orkestrointiin. Koodarisi vie koodinsa hallintajärjestelmään, ja devops-paketointi hoituu automaattisesti. Integroitavuus on jatkuvaa, ja automaatio säästää kustannuksia ja henkilöresursseja sekä parantaa tehokkuutta.

Modernissa ja ketterässä it-arkkitehtuurissa tarvitaan myös operationaalisia palveluja, kuten lokitusta, monitorointia ja käyttöoikeuksien hallintaa. Oma Cloud Pak löytyy jo nyt sovelluksille, datalle, integraatioille, prosessiautomaatiolle sekä hybridien monipilviympäristöjen hallintaan. Nämä viisi ovat siis ensimmäiset, ja niitä tulee varmasti lisää. 

Yhä tärkeämpää on myös se, että näet missä jokainen yrityksesi sovellus pyörii ja paljonko ne vaativat kapasiteettia. Sovelluksia ja kapasiteettia, joita ei oikeasti tarvita tai käytetä, voidaan ajaa alas. Villistä ostamisesta ja haitallisesta ’varjo-it’:stä on jo korkea aika päästä eroon.  

Tee yhdessä ja hyödynnä osaamista   

Hallittavuus on hybridin monipilven keskiössä. Ammattimaisesti suunniteltu hybridi monipilvi tehostaa kapasiteetin käyttöä, tuo lisää suorituskykyä, pienentää operointikustannuksia, parantaa ketteryyttä sekä nopeuttaa devops-automatisoinnilla sovelluskehitystä. Ilmarinen tarjoaa kiinnostavan esimerkin yrityksestä, joka on saavuttanut ratkaisuillamme merkittäviä hyötyjä. 

Suosittelen tietohallintayksiköitä laatimaan oman hybridipilvistrategian, ja huomioimaan seuraavia asioita!     

1) Tee hybridipilvesi suunnittelu ja rakentaminen yhdessä pätevien osaajien kanssa. Analysoi sovelluksesi, ja varmista latenssin vaikutus tietojärjestelmiisi.  

2) Aja sovellustesi työkuormia siellä missä se on taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevintä (julkipilvi vs. yksityinen pilvi). 

3) Älä vie pilveen mitään vain siksi, että niin muutkin tekevät. Jokainen haluaa optimaalisella tavalla toimivat ja käytettävät sovellukset sekä läpinäkyvyyttä kustannuksiin. Suunnitteluun sisältyy keskeisenä osa-alueena liiketoiminnan vaatimuksiin mitoitettu ajoalusta. Julkipilvienkin todellinen kustannusrakenne pitää käydä läpi perusteellisesti.

4) Varmista, että sinulla on näkymä sovellustesi toimivuuteen sekä kustannuksiin kaikissa pilviympäristöissä sekä on-premise. Hallinta kannattaa hoitaa yhdellä työkalulla.  

5) Muokkaa sovelluskehitys- ja hallintaprosessisi vastaamaan käytössäsi olevaa teknologiaa sekä  automatisoi prosessejasi jos mahdollista.

6) Älä käytä teknologiaa, joka on sidottu vain yhteen pilveen. Varmista, että valitsemasi teknologia mahdollistaa sen, että työkuormasi voidaan halutessasi oikeasti siirtää kätevästi ja kustannustehokkaasti paikasta toiseen, eli esimerkiksi julkipilvestä omaan saliisi. Tämä koskee myös middlewarea.  

Paavo Häkkinen
IBM, hybrid cloud sales