optimoi_tietokantalisenssi

Teppo Seesto
IBM, ratkaisuarkkitehti

 

Jokaisen CIO:n kannattaisi selvittää missä jamassa esimerkiksi arvokkaiden tietokantalisenssien optimointi omassa organisaatiossa on. Lisenssit muodostavat noin 10 % kuluerän yritysten it-budjeteista. Suuremmissa yrityksissä voi olla satoja Oracle-lisenssejä. Yhden lisenssin listahinta on ilman alennuksia noin 40.000 euroa, ja sen ylläpito 10.000 euroa vuodessa.  

Lisenssiympäristö tuottaa suuremmille yrityksille vuosittain jopa miljoonan euron turhan kuluerän. En ole vielä nähnyt ainuttakaan Oraclea aktiivisesti käyttävää yritystä, josta ei olisi löytynyt merkittäviä säästöjä. Oraclen tietokantoja käytetään paljon räätälöidyissä sovelluksissa etenkin julkishallinnossa sekä valmistavassa teollisuudessa.     

Lisäeuroja kehityshankkeisiin  

Lisensoinnin periaatteita ja malleja ei yrityksissä yleisesti ottaen tunneta. Tietokantalisenssien optimointi on ikään kuin harmaalla alueella it-infran ja sovellusten rajapinnassa. Ne ovat jääneet   digitalisaatioon liittyvien kehitys- ja muutoshankkeiden jalkoihin. Uudistamisen yhteydessä pitäisi kuitenkin huolehtia myös siitä, ettei takalauta vuoda. Optimoitu lisenssiympäristö tuo kipeästi kaivattuja euroja esimerkiksi AI-projekteihin.  

Korostaisin sitäkin, että lisenssien optimointiprojektien yhteydessä tulee parannettua järjestelmien käytettävyyttä, luotettavuutta, suorituskykyä sekä liiketoimintojen kovasti arvostamaa joustavuutta. Samalla pitää varmistaa, että ympäristö on jatkuvasti liiketoiminnan jatkuvuuden vaatimalla tasolla. 

Suorittimissakin on eroja

Olemme tehneet laskelmia useammalle asiakkaallemme minkälaisissa ympäristöissä Oracle-tietokantoja kannattaa oikeasti ajaa. Oraclen hinnoittelu perustuu suoritinytimien määrään.  

Palvelimien listahinnan tarkastelu kokonaisuutta ymmärtämättä vie kustannustehokkuuden osalta harhaan. Tarvitaan laskelmia, joissa tarkastellaan virtualisointia sekä suorittimien suorituskykyeroja. Mikä on siis suorittimen todellinen suorituskyky tietokantakäytössä? IBM:n POWER9 -palvelimet tulevat kokonaiskustannusten osalta edullisemmiksi kuin Intelin x86-palvelimet, ja tarjoavat tietokannoille jopa 2,7 kertaa enemmän raakaa suorituskykyä. Virtualisoiduissa ympäristöissä ero kasvaa vielä tuotakin suuremmaksi.

Voisiko omaan ympäristöön vaihtaa tehokkaampia suorittimia, ja vähentää samalla lisenssien määrää? 

Ammattimaisesti tehty lisenssien optimointi vaatii kokonaisuuden tarkastelua ja monipuolista osaamista tietokannoista, ohjelmistoista, tallennuksesta, palvelimista sekä virtualisoinnista.  Kokonaisuus pitää suunnitella siten, ettei mikään tärkeimmistä osa-alueista petä. Tietoturvakin paranee, kun tietokannat ovat ajan tasalla.       

Näillä vinkeillä pääset eteenpäin   

Suosittelen jokaista CIO:ta selvittämään lisenssien optimoinnin tilan omassa organisaatiossaan. Lisenssikustannuksia voidaan laskea merkittävästi, kunhan asian eteen näkee hieman vaivaa. 

Usein on niin, että laitteet on ulkoistettu palveluntarjoajalle, mutta lisenssit omistaakin asiakas. Tällöinkin, ja usein juuri tällöin, lisenssien optimointi on syytä tehdä.

1) Tiedä mitä lisenssejä yrityksessäsi on ja mitä pitäisi olla sekä minkälaisella laitealustalla ne pyörivät. 

2) Kartoita voisiko lisenssien määrää vähentää uudistamalla ja ajamalla konesaliasi fiksummin, hyödyntämällä virtualisointia sekä vaihtamalla suorituskykyisempiin suorittimiin. Onko ympäristössäsi käyttämättömiä lisenssejä? Kannattaisiko it-infrastruktuuriasi uudistaa?  

3) Rakenna yksi ’pooli’, mistä jaetaan lisenssejä ja niitä vastaavaa kapasiteettia. 

4) Käytä lisensointimallit ja uudet teknologiat syvällisesti hallitsevien osaajien apua, joilla on kokemusta tietokantojen lisäksi konesaleista, ohjelmistoista ja virtualisoinnista.  

Jonkun pitää ottaa vastuu lisenssien optimoinnista. Kuka sen hoitaa teillä? 

Teppo Seesto
IBM, ratkaisuarkkitehti